Som productors d’Estella km “0” a andorra. El canvi de calderes de gasoil per calderes que cremin estelles és clau. Segon ha apuntat Tor, el seu ús suposa un 50% d’estalví, encara que “si tenim en compte les inversions seria un 20%”. A més, ha remarcat que ajudaria a consolidar el sector forestal, “que ha estat abandonat durant molts anys”.
Però com funciona aquest sistema? Hi posem el focus a través d’una empresa que fa anys que hi treballa de cara als comuns i a particulars.
L’empresari forestal i propietari de Tot boscos-Avet negre, José Carlos Gonçalves ha detallat que no es talla fusta expressament, sinó que “agafem la restant del bosc”. Després la conserven al magatzem durant aproximadament un any i quan la seva humitat és d’un 30% es tritura.
Aquesta estella fruit de l’aprofitament de la fusta dels boscos d’Andorra és el que després es cremarà en unes calderes especialitzades per tal de generar energia d’una forma sostenible i econòmica.
Gonçalves reivindica que calen més calderes de crema d’estelles perquè el mètode sigui efectiu, una inversió que considera que ha quedat estancada.